ventilatie

Service en onderhoud
Neem contact op

Heeft u een ervaren en
vakkundige installateur nodig?

Onze diensten

Ventilatie is van groot belang voor een gezonde leefomgeving. Het zorgt er voor dat de vervuilde lucht wordt afgevoerd en schone lucht het huis binnenkomt. Er zijn echter nog veel huizen waar er niet goed wordt geventileerd. Schadelijke stoffen en vocht hebben vrij spel in een slecht geventileerd huis. Hierdoor kunnen er gassen, schimmels en huisstofmijt in uw huis komen. Dit kan zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, allergie, hoesten en benauwdheid. Daarnaast is vocht schadelijk voor het huis.

Ventilatie is meer dan een uur per dag de ramen op zetten. TNO-onderzoek heeft aangetoond dat het effect hiervan op de luchtkwaliteit snel verdwenen is, als de ramen weer worden gesloten. Het is daarom belangrijk om 24 uur per dag uw huis te ventileren. Vooral voor goed geïsoleerde huizen is ventilatie belangrijk. Doordat alle openingen naar buiten goed dicht zitten, komt er minder lucht naar binnen. Hierdoor moet u zelf nog beter zorgen dat uw huis goed geventileerd wordt.

Energiebesparend

Als u uw huis goed ventileert, werkt dit energiebesparend. Een slecht geventileerd huis bevat meer vocht en een vochtig huis verwarmt minder snel dan een huis dat droog is van binnen. Ventilatie voert vocht af, waardoor u minder energie nodig hebt voor het verwarmen van de woning. Dit is zowel energiebesparend, als kostenbesparend.

Natuurlijke ventilatie

U kunt uw huis ventileren door uw ventilatieroosters en klapramen open te zetten. Het is echter wel belangrijk om deze de hele dag en nacht open te laten staan, zodat er altijd frisse lucht uw huis binnen kan komen.

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie ververst de lucht automatisch, met behulp van een draaiende ventilator. Het is bij een mechanische ventilatie van belang dat deze 24 uur per dag aan staat. Op de momenten dat er meer luchtverversing nodig is, zoals bij het koken, douchen of roken, is het goed om de mechanische ventilatie hoger te zetten.

Warmteterugwin installatie (WTW)

Met ventileren gaat er veel energie verloren. De, door de verwarmingsinstallatie, opgewarmde lucht wordt namelijk opgezogen en naar buiten afgevoerd. Door de ventilatieopeningen in uw huis komt er verse koude buitenlucht naar binnen, wat opnieuw verwarmt moet worden door de verwarmingsinstallatie. Met een WTW (warmte-terug-win-unit) installatie gebruikt u de warmte van de af te voeren lucht, om de verse toegevoerde lucht op te warmen. Hierdoor is er minimale energieverlies. De ventilatieopeningen in uw huis komen hier mee te vervallen. De verse buitenlucht wordt eerst gefilterd en door middel van een buizensysteem in uw huis toegevoerd. WTW systemen hebben een rendement van minimaal 95%. Dit zal voor een aanzienlijke besparing op uw stookkosten zorgen.

Informatie over ventilatie

Voor meer informatie over de opties van ventilatie in uw huis, kunt u contact met ons opnemen. Wij leggen u graag de mogelijkheden voor.